Quick Service

Med ett unikt koncept så introducerar Tomas, DinUrmakare Quick Service, med hjälp av en arbetsvagn. Man kan säga ett urmakeri på hjul. Ha koll på Din Urmakare nära dig!

 

Tanken är att du som kund inte ska behöva leta efter en uraffär.
Medan du handlar mat, väntar eller tar en fika så kan du få batteriet utbytt i din klocka under tiden. Självklart om det är en mer avancerad klocka och om den kanske måste provtryckas så tar det lite längre tid.

Ha koll på Din Urmakare! Välkommen till Västra Torget Jönköping på lördagarna. Ta med din klocka och träffa Tomas.


Armbandsur

Alla vi människor är olika och vi mäter / läser av tiden på många olika sätt. Antingen är det via mobilen, tv:n, farfars gamla fina Certina, en offentlig klocka, eller så frågar vi någon om tiden bara. I vilket fall som helst så måste vi ha koll på tiden och den omger oss och vår vardag, vare sig vi vill det eller ej. Allt handlar om tid, det är ju så.

 

Armbandsuret har varit och är vår typ av tidsmätare sedan generationer. I dag kan man köpa sig en klocka för någon hundralapp för att sedan kanske slänga den om den slutat att fungera. Däremot om man äger ett finare, ofta ett mekaniskt armbandsur så vill man ta hand om det och bevara klockan till nästa generation. 

'You never actually own a Patek Philippe. You merely look after it for the next generation.' Klassisk reklam slogan från anrika tillverkaren Patek Philippe.

Allt som är mekaniskt måste få tillsyn och omvårdnad, förr eller senare. Följ Tomas DinUrmakare och hans dagliga arbete på Facebook.

Urmakare

Tomas Schenström har arbetat som urmakare sedan han avslutade Urmakarskolan i Borensberg 1996. Han har också varit på Rolex-utbildningar tre gånger i Gèneve. Läs mer på bloggen.

Kontakta Tomas om du behöver service eller reparation utav ditt armbandsur. Ibland kan fel och problem lösas utan att hela klockan behöver tas isär. Men det kan ni tillsammans  resonera om och bestämma närmare när ni talas vid.


Större klockor 

När det gäller urmakeri så har "storleken" ingen betydelse! Tomas tar sig an både stort och smått.
Det finns i vårt vackra avlånga Sverige en hel del herrgårdar och säterier. I dessa fina fastigheter inryms ofta större klockor. Invändigt kan det finnas golvur och väggarna pryds ofta utav vackra pendyler, i nästan varje rum. De som behöver repareras och servas tar Tomas med sig till sin verkstad i Mullsjö. Ibland kan eklare justeringar göras även på plats.


På utsidan och ofta ovanför entrén finns ett s.k fasadur. Ibland har det enbart en timvisare och många har även en slagmekanism med klubba som slår timslagen på en klocka eller klangskål. Urverket som driver klockan och slaget var från början helt mekaniskt. Dessa urverk drevs utav mycket tunga lod och lång pendel. Det betydelsefulla underhållet blev ofta eftersatt och när det genom åren kom elektriska lösningar så byggdes urverket om och elektrifierades.

Trots förbättrande elektriska lösningar så är mycket i fasad klockans urverk fortfarande mekaniskt och kräver underhåll såsom smörjning och justering av axlar samt kraftöverföring till klangskålen mm.

En gammal herrgård utanför Mjölby hade problem med slagverket till vällingklockan på fasaduret.
Mekanismen och urverket hade för en tid sedan blivit elektrifierat så det var inga bekymmer med tidvisningen i sig men den slog inte timmarna som den skulle och klangen uteblev stundals och lät allmänt risig. Klangskålen hade lossnat och behövde fixeras samt kraftöverföringen via en stålvajer genom taket ner till urverket kärvade och behövde repareras. Ibland är vissa äldre konstruktioner något märkligt uppbygda och man får grubbla för att komma på hur det tänktes när det gjordes för låt oss säga sådär hundra år sen. 

Som urmakare blir man aldrig fullärd och ständigt lär man sig något nytt på vägen. Men det är utmanande och roligt när det lyckas till slut. 

The Day! Leveransdagen av den färdiga klockan ute hos förväntansfulla ägaren är både spännande och rolig.  

Ovanför entrén på Tändsticksmuseet i Jönköping finns ett s.k fasadur. Det är fortfarande helt mekaniskt. Här är det väldigt viktigt att med jämna mellanrum utföra tillsyn och i underhållande syfte, olja samt smörja urverket på olika ställen. Tomas håller ställningarna och balansen i alla lägen.